• Plavecký výcvik

            V dňoch 12.-16.6.2023 absolvovali žiaci 5.,6. a aj traja žiaci 7.ročníka plavecký výcvik v bazéne Delfín pri ZŠ Májové námestie v Prešove. Výcvik absolvovali s profesionálnymi inštruktormi Mgr.Karolom Němcom, Mgr.Jánom Molitorisom a p.Jánom Lazúrom, ktorí po skončení výcviku odcenili žiakov, ich snahu, získané plavecké schopnosti a tiež vzorné správanie našich žiakov počas výcviku. V piatok 16.6. boli žiaci pani riaditeľkou a plaveckými inštruktormi v škole ocenení medailami, diplomom za úspešné absolvovanie plaveckého výcviku a malou sladkosťou. Plavecký výcvik absolvovali žiaci s finančnou podporou našej školy, Rady rodičovského združenia pri ZŠ Vyšný Žipov a tiež rodičov.

          • Skrátené vyučovanie

            Riaditeľka ZŠ oznamuje zákonným zástupcom žiakov, že dňa 21.6.2023 /streda /  vyučovanie  bude trvať do 10:30 hod. z dôvodu aktualizačného vzdelávania všetkých pedagogických a odborných zamestnancov školy.

            Zároveň oznamujeme, že z uvedeného dôvodu nebude činnosť v ŠKD. Školská jedáleň bude v prevádzke.

          • STOLNÝ TENIS DO ŠKÔL

            Dňa 14.6.2023, sme mali možnosť zažiť na našej škole, v rámci projektu STOLNÝ TENIS DO ŠKÔL, úžasnú stolnotenisovú show s moderátormi a prezentáciu stolného tenisu za účasti známych úspešných slovenských reprezentantov ALEXANDRA VALUCHA, jeho otca a prvého trénera Róberta Valucha a tiež nášho bývalého žiaka Bc.Daniela Oráča, tiež úspešného hráča slovenskej extraligy mužov v stolnom tenise. "Stolný tenis do škôl", je nový projekt Slovenského stolnotenisového zväzu s cieľom popularizácie stolného tenisu medzi najmenšími a rozšírenia mládežníckej základne. V rámci tohto projektu nám bol dnes slávnostne oficiálne odovzdaný profesionálny súťažný stôl so sieťkou, raketami, loptičkami a ďalším materiálom. Všetci žiaci tiež dostali od Slovenského stolnotenisového zväzu balíček ako malú pozornosť a zažili nezabudnuteľný zážitok zo stolnotenisovej show. Veľkým zážitkom boli pre žiakov aj exhibičné zápasy nášho bývalého žiaka DANIELA ORÁČA, i súčasnej žiačky 8.ročníka, našej reprezentantky v stolnom tenise, ANIČKY PAĽKOVEJ, s Alexandrom Valuchom, majstrom Slovenska v minulých rokoch i majstra Európy vo štvorhre mužov v stolnom tenise a tiež jeho i Danielova autogramiáda na záver. Veľkou radosťou bola pre nás aj návšteva nášho bývalého učiteľa a trénera našich úspešných žiakov v stolnom tenise, pána učiteľa Mgr. JÁNA STRAKU. Za zapojenie do tohto projektu ďakujeme vedeniu školy, p.riaditeľke Mgr. Eve Gogovej, p.zástupkyni Mgr. Marte Kolesárovej a p.uč.Mgr. Henriete Fečovej. ĎAKUJEME hlavne SLOVENSKÉMU STOLNOTENISOVÉMU ZVÄZU

          • Výlet do Starej Ľubovne

            Naši žiaci 1.stuňa absolvovali 7.6.2023 koncoročný výlet do Starej Ľubovne. Navštívili Ľubovniansky hrad a skanzen, kde bol pre nich pripravený zábavno - edukačný program s témou historických svadieb pod názvom “Vstúpte s nami do rozprávky”. Králi, kráľovné, princezné a dobrodruhovia… spojili hrad Ľubovňa s celým svetom. Počas tohto podujatia deti plnili rôzne úlohy. Čakali na nich sokoliari sv. Bavonna zo Štiavnických baní, ktorí im predstavili rôznych dravcov. Boli im predstavené osudy uhorského kráľa Žigmunda Luxemburského, litovského kniežaťa Vladislava Jagielowského, princeznej Izabelly Zamoyskej de Borbón a Mórica Beňovského. Skanzenom ich peviedol gróf Gejza Alapi. Pri cestovaní svetom a hradom Ľubovňa, plnili čiastkové úlohy a po ich vyriešení ich čakal malý darček…pochutili si na tradičných plackách, dostali omaľovánky s návodom na výrobu ruže a možnosťou zapojiť sa do súťaže. Deti si domov odniesli rôzne prezenty, ale hlavne krásne zážitky a nové poznatky.

          • Školský výlet v horehronskej obci Telgárt

            V dňoch 4.-6.6. sa žiaci 7.ročníka zúčastnili poznávacieho školského výletu v horehronskej obci Telgárt, pod Kráľovou Hoľou, v okrese Brezno. Okrem zábavy a relaxu spoznávali naši siedmaci aj krásy prírody a unikátne stavby v okolí, ako napr. Telgártsky tunel Kornela Stodolu, tzv.Telgártsku slučku, ktorá je raritou slovenských železníc, Telgártsky a Chmarošský viadukt, vodné dielo Dobšiná pri vodnej nádrži Dedinky - Palcmanská Maša, Dobšinskú ľadovú jaskyňu, prameň rieky Hron či meteorologickú stanicu.

          • Slávnostné vyhodnotenie olympiád

            Dňa 31. mája 2023 sa v Centre voľného času vo Vranove nad Topľou uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie olympiád. Ocenenia si za našu školu prevzali žiačky :

            Marianna Demčáková (7. ročník) - 1. miesto dejepisná olympiáda, 3. miesto pytagoriáda

            Tamara Pohlodová (9. ročník) - 1. miesto dejepisná olympiáda 

            Barborka Mišková (7. ročník) - 2. miesto technická olympiáda

          • Literárny kvíz

            Dňa 31. 5. sa na 1. stupni ZŠ konal literárny kvíz, ktorý pripravila Mgr. Danka Mašanová. Za každú triedu súťažilo trojčlenné družstvo. Zábavnou formou zadané úlohy žiaci hravo zvládli. Najviac bodov získali tretiaci, ale iba s nepatrným rozdielom bodov, takže všetci žiaci si zaslúšia pochvalu za prejavené vedomosti z daného predmetu. Súťažiaci boli ocenení diplomom za účasť. Veríme, že aj to prispeje k tomu, aby deti častejšie trávili svoj voľný čas čítaním kníh. 

          • Výhercovia výtvarnej súťaže Artuš

            Predstavujeme výhercov výtvarnej súťaže Artuš!

            Gratulujeme:

            Sáre Hudákovej (ZŠ Vyšný Žipov) k 3. miestu v II. kategórii,

            Sofii Hudákovej (ZŠ Vyšný Žipov) k 3. miestu v III. kategórii,

            Karin Dilikovej (ZŠ Vyšný Žipov) k Cene sympatie,

            Sofii Olachovej (ZŠ Hermanovce nad Topľou) k 2. miestu v I. kategórii,

            Sophii Šimurdovej (ZŠ Hermanovce nad Topľou) k 3. miestu v II. kategórii,

            Petrovi Teodorovi Lazoríkovi (MŠ Jastrabie nad Topľou) k 3. miestu v I. kategórii,

            Ester Turtákovej (Hlinné) k 2. miestu v II. kategórii.

            Prajeme vám veľa inšpirácie a pokreslených výkresov! Už teraz sa tešíme, čo si pre nás pripravíte v ďalšom ročníku Artuša.

          • Matematický klokan

            Matematický klokan je najväčšia medzinárodná matematická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl.

            Vyhlasovateľom súťaže je asociácia Kangourou sans frontiéres so sídlom v Paríži. Organizátorom súťaže v Slovenskej republike je Talentída, n. o.

            Tohto roku sa opäť do sútaže zapojilo aj niekoľko našich šikovných žiakov. Najúspešnejšími riešiteľmi našej školy boli MAJKA DEMČAKOVÁ zo 7.ročníka a DANIEL BUBNÁR z 3.ročníka, ktorí sa svojimi výsledkami zaradili medzi 20% najlepších riešiteľov v rámci Slovenska.

          • Fotenie mladých hasičov

            Naši žiaci z hasičského krúžku Základnej školy, ktorý vedie Mgr. Patrik Zeleňak sa fotili dňa 18. a 19. 5. 2023 aj na preukaz dobrovoľného hasiča, ktorý dostane každý mladý hasič z krúžku. Fotili sa vo vypožičanej zásahovej výbave DHZ Vyšný Žipov, ktorú používajú naši členovia Dobrovoľného hasičského zboru Obce Vyšný Žipov. Týmto veliteľovi DHZ Mariánovi Marenčinovi ďakujeme za zapožičanie zásahovej hasičskej výstroje.

          • Okresné kolo v školskej atletike starších žiakov a žiačok

            V dňoch 25. a 26. mája 2023 sa v areáli ZŠ Sídlisko II vo Vranove n. T. uskutočnilo okresné kolo v školskej atletike. 

            Naši najlepší atléti súperili v disciplínach - šprint na 60 m, beh na 800 m, skok do diaľky, hod raketkou vortex, vrh guľou. skok do výšky a štafeta na 4 x 60 m.

            Družstvo tvorilo maximálne 6 atlétov. Jeden žiak mohol štartovať najviac v dvoch disciplínach a v štafete. V každej disciplíne mohli štartovať najviac traja žiaci, z ktorých jeden s najlepším výkonom bodoval. Najlepšie výkony jednotlivých členov družstva boli bodované podľa tabuliek vypracovaných pre túto atletickú súťaž a spočítavali sa do konečnej tabuľky s poradím škôl.

            Naše dievčatá obsadili konečné 6. miesto, keď najhodnotnejšie výkony podali Tamara Pohlodová (vrh guľou- 1.miesto s výkonom 7,88 m a beh na 800 m), Viktória Medvecová (skok do výšky) a Barborka Mišková (šprint na 60 m).

            Školu reprezentovali: Tamara Pohlodová, Viktória Medvecová, Barborka Mišková, Vaneska Gregová, Karin Kopčáková a Deniska Stulančáková.

            Atletickým zážitkom bolo sledovať výkony reprezentantky SR Mikitovej v skoku do výšky z víťazného tímu ZŠ Bernolákova.

            Naše družstvo chlapcov bolo ešte o čosi úspešnejšie, keď skončilo v konečnej tabuľke na peknom 5. mieste (z 10 účastníkov). Najviac zaujali výkony Imricha Kuru (hod raketkou vortex- 1. miesto s 59,60 m a v skoku do diaľky - 2. miesto s výkonom 500 cm) a Olivera Kuzmiaka (hod raketkou vortex - 3. miesto s výkonom 58,40 m).

            Školu reprezentovali: Imrich Kura, Oliver Kuzmiak, Peter Ihnát, Tomáš Lupčo, Jakub Gašparovič a Ján Šimon Soták. 

            Chlapcom a dievčatám je potrebné za ich hodnotné výkony poďakovať. Oceniť ich uznaním, keďže pred nimi skončili už iba mestské školy s oveľa lepšími podmienkami pre nácvik, tréning atletických disciplín. 

            Spracoval: PaedDr. Jaroslav Kmec

          • Bronz z futbalového turnaja v Hanušovciach n. T.

            Dňa 19.5.2023 sa náš futbalový výber 1. stupňa zúčastnil futbalového turnaja v Hanušovciach n. T. 

            Hralo sa na multifunkčnom ihrisku systémom 4+1 s hracím časom 2x10 minut. Šesť účastníkov turnaja bolo rozdelených do dvoch trojčlenných skupín. 

            V prvom zápase nám Giraltovčania (neskorší víťazi turnaja) ukázali rezervy a prehrali sme vysoko 1:10 (G: Maťašovský). Dôležitý súboj so Zámutovom sme ale už zvládli 3:2 (G: Maťašovský, Janjua, Klein). V boji o bronzové medaily sme po najlepšom výkone zdolali Hanušovské nádeje 7:5 (G: Maťašovský 4, Klein 3).

            Veľkou atrakciou turnaja bol autobus FC Barcelona, ktorý svojho času vozil najväčšie hviezdy katalánskeho veľkoklubu vrátane Messiho. 

            Ďakujeme ZŠ Hanušovce n. T.  za pozvanie a skvelú organizáciu turnaja. 

            Školu reprezentovali : kapitán Samuel Maťašovský, Alexander Klein, Tomáš Kura, Azaan Janjua, Kristián Šperka, Martina Maťašovská a Kamilka Kotuľáková. 

            Spracoval PaedDr. Jaroslav Kmec

          • Škola v prírode na Zemplínskej Šírave

            Žiaci tretej a štvrtej triedy sa zúčastnili týždňového pobytu v Škole v prírode na Zemplínskej Šírave. Počas turistických vychádzok spoznávali “Slovenské more” a jeho okolie. Navštívili kontaktnú zvieraciu farmu Klokočina, na ktorej trvalo žije viac ako 150 zvierat, napr. kozy, ovce, mini kone alebo aj lamy, a mnohé iné zvieratá. Navštívili tam “Ftačkáreň” s rôznymi druhmi exotických vtákov a zvierat, jazdili na koňoch a vozili sa na motokárach. Prešli si turistickou lesnou trasou na Vinianske jazero. Poobedný program im zabezpečovali animátori či už kultúrnymi, alebo športovými podujatiami a súťažami. Deťom sa v Škole v prírode veľmi páčilo a radi by si to zopakovali.

          • BEH PRIATEĽSTVA

            Dňa 10.5.2023 usporiadali obec Bystré spolu so ZŠ Bystré tradičný BEH PRIATEĽSTVA, ktorého sa opäť zúčastnili aj naši žiaci 2.stupňa.

            Najlepšie sa umiestnili TAMARA POHLODOVÁ 9.r., ktorá obsadila vo svojej kategórii 2.MIESTO, NATÁLIA ŽECOVÁ 6.r. si vybehala medzi mladšími žiačkami tiež 2.MIESTO a z chlapcov sa v Bystrom najlepšie umiestnil TOMÁŠ ĽUPČO 8.r., ktorý skončil na 3.MIESTE.

            Len sekundy delili od medailí aj OLIVERA KUZMIAKA 8.r. a KARIN KOPČÁKOVÚ 7.r. , ktorí obsadili 4.MIESTA a PETER IHNÁT 9.r. dobehol do cieľa na 6.MIESTE.

            Behu sa zúčastnili aj Jaroslav Vavrek a Sarah Minčičová z 5.r., Denisa Stulančáková a Matej Matta zo 7.r., Miroslav Goga z 8.r. a Jakub Gašparovič z 9.r.

            Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy.

          • Okresné kolo mladších žiakov v malom futbale

            Dňa 10. mája 2023 sa v priestoroch PKO arény vo Vranove n. T. uskutočnilo okresné kolo mladších žiakov v malom futbale. Do súťaže sa prihlásilo 14 družstiev, ktoré boli rozdelené do štyroch skupín. 

            Výsledky nášho výberu: Slovenská Kajňa 4:1 (G: Dominik Kura st. 3, Martin Kura), 

            Čaklov 3:4 (G: Martin Kura 2, Dominik Kura ml.), 

            Sačurov 1:5 (G: Martin Kura). 

            V skupine sme teda obsadili nepostupové 3. miesto. 

            Vzhľadom na veľký talent chlapcov je ich rozpačitý a ustráchaný herný prejav plný nepresností sklamaním.

            Veríme však, že z nadobudnutých skúseností sa poučia a využijú ich vo svoj prospech na budúci rok. Školu  reprezentovali: kapitán Maroš Dzurjak, Štefan Palpaš, Dominik Kura st., Martin Kura, Jaroslav Horvát, Peter Oráč, Dominik Kura ml. a Mário Medvec. 

            Spracoval: PaedDr. Jaroslav Kmec 

    • Kontakty

      • Základná škola Vyšný Žipov 220
      • 057/4491219
      • Riaditeľka školy Mgr. Eva Gogová: 0911 310 585 email: skola@zsvysnyzipov.sk Zástupkyňa riaditeľky školy Mgr. Marta Kolesárová: 0918 835 941 Sekretariát: 057/4491219, 0903 559 862
      • Vyšný Žipov 220 , 094 33 094 33 Vyšný Žipov Slovakia
      • 37873407
      • 2021639191
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje